Blog

Recente blog-artikelen van BlackSatino

Hoe duurzaamheid bijdraagt aan een prettige werkomgeving

Aangemaakt door Lindie Feuler | |   Facility Management, Duurzaamheid

De definitie van een ‘prettige werkomgeving’ is voor iedereen anders. Afhankelijk van je beroep en persoonlijke wensen, stel je bepaalde criteria waar jouw ideale werkplek aan moet voldoen. Werknemers worden steeds kritischer in hun wensen en eisen. Behalve bedrijfscultuur, arbeidsvoorwaarden en reisafstand, overwegen zij ook aspecten als faciliteiten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid en hygiëne.

Voor het creëren van die ideale werkomgeving is een essentiële rol weggelegd voor de Facilitair Manager. In dit blog geven we je een aantal richtingen hoe je op een laagdrempelige manier duurzaamheid in jouw facilitair beleid toe kunt voegen en zo voor werknemers en toekomstige collega’s een aantrekkelijke werkomgeving kunt realiseren.

Duurzaamheid binnen facilities kan op diverse manieren ingevuld worden:

  • Duurzame inzetbaarheid

Laat zien dat je geeft om het welzijn van je medewerkers. Om ze zo lang mogelijk gezond en fit aan het werk te houden, zijn er diverse tools waar je als facilitair manager in kunt voorzien.

Denk aan faciliteiten voor staand werken. Kies bijvoorbeeld een kantoorinrichting die de flexibiliteit biedt om een zit-sta werkplek te faciliteren. Maar ook een gezonde luchtkwaliteit verhoogt de productiviteit van mensen. Realiseer dit door bijvoorbeeld werkplekken van planten te voorzien. Stimuleer medewerkers om te bewegen; door de trap in plaats van de lift te nemen, eigen drinken te gaan halen en met de fiets naar het werk te komen.

En vergeet hygiëne op de werkvloer niet. Een schone werkomgeving heeft direct invloed op ziekteverzuim en een verhoogde productiviteit van medewerkers.

  • Verminder de milieu-impact

Je kunt als organisatie actief bijdragen aan een verminderde milieu-impact. Van een vegetarische dag in de kantine tot het aansporen van een ‘paperless office’ en het informeren over energiebesparende maatregelen zoals het uitschakelen van niet-gebruikte lampen en elektronische apparaten.

Stimuleer en faciliteer ook thuiswerken. Medewerkers die thuis kunnen werken vinden het vaak erg prettig om deze optie te hebben en bovendien verminder je daarmee de CO2- uitstoot van woon-werk verkeer.

Behalve zulke ideeën tot uitvoering te brengen is het ook van toegevoegde waarde om erover te communiceren, zodat het een positief effect heeft op het imago van je organisatie.

  • Circulair inkopen

Er zijn diverse opties om circulair in te kopen die direct ook bijdragen aan een duurzame werkomgeving. Denk aan leasecontracten voor meubilair of printers, gebruikte kartonnen koffiebekers die je laat recyclen tot toiletpapier, en kijk samen met je afvaldienstverlener naar de afvalstromen. Zij kunnen je helpen deze circulair te maken.

Al deze manieren laten zien dat je als werkgeveractief bezig bent met je medewerkers, hun welzijn, maar zeker ook de wereld om je heen. Dat je het belangrijk vindt een bijdrage te maken aan een mooiere, schonere wereld en tegelijkertijd medewerkers ook van flexibele en moderne werkgemakken voorziet.

Duurzaamheid toevoegen in je facilitair beleid

Een werkplek waar mensen zich prettig voelen, zowel mentaal als fysiek, zal niet alleen de productiviteit verhogen maar ook de loyaliteit. Wil jij ook duurzaamheid toevoegen in je facilitair beleid? Wij helpen je graag op weg. Onze specialisten geven je vrijblijvend advies zodat jij weet waar voor jouw organisatie kansen liggen voor duurzame oplossingen.

Terug