Circulaire toiletinrichting

Als facility manager ben je op zoek naar manieren om de duurzaamheidsambities van jouw organisatie te realiseren. Wanneer je door middel van gesloten kringlopen circulariteit wil toepassen zijn er meerdere afvalstromen die als grondstof kunnen dienen voor nieuwe producten die nu ook al worden ingekocht.

Wanneer je circulariteit wil toevoegen aan de organisatie dan zijn toiletruimtes ideaal. Op deze pagina lees je alles over circulaire toiletinrichtingen en waarom het voor de hand ligt deze circulair te maken.

Maak je toiletruimtes circulair

Door circulariteit toe te voegen aan de organisatie kun jij de duurzaamheidsdoelstellingen realiseren. Als facility manager heb je hier invloed op door unieke kringlopen te sluiten. Hiervoor werk je actief samen met je partners (bijvoorbeeld je leveranciers en afvalverwerkers). Hierbij kijk je welke grondstoffen uit je bedrijfsafval hergebruikt kunnen worden voor nieuwe producten die je zelf weer inkoopt.

Met de juiste partners is iedere bedrijfsruimte circulair te maken. In de praktijk is dit echter niet altijd het geval. Een bedrijfskantine heeft bijvoorbeeld verschillende afvalstromen, van papier tot etensresten. Je hebt hierbij te maken met meerdere leveranciers en afvalverwerkers. Om deze ruimte circulair te maken en de kringlopen te sluiten sta je voor een grote uitdaging. Afspraken maken gaat vaak moeizaam en vereist veel inzet. In de meeste gevallen is het circulair maken van dergelijke ruimtes niet op korte termijn realistisch en haalbaar.

Witte dispensers schuin

Toiletruimtes lenen zich echter uitstekend om circulariteit toe te voegen. In vergelijking met andere ruimtes binnen de organisatie hebben toiletruimtes namelijk weinig afvalstromen – handdoekpapier is zelfs vaak de enige afvalstroom. Doordat de keten (leverancier, afvalverwerker, producent) hierdoor kleinen overzichtelijker is, is de uitdaging minder groot.

Om toiletruimtes duurzaam in te richten kun je kiezen voor duurzame oplossingen die zien op de hardware of op het gebruik van de ruimte. Afhankelijk van je keuze hierin en met welke leverancier je samenwerkt kun je de toiletruimte circulair maken.

Invulling van je sanitaire ruimte bepalen

Er zijn meerdere mogelijkheden om je toiletruimte circulair in te richten. Denk aan volledig circulaire concepten zoals BlackSatino of het sluiten van kringlopen door bedrijfsafval te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.

Het is echter afhankelijk van je doelstellingen omtrent duurzaamheid wat je wil en kan toevoegen aan je toiletruimtes. De invulling van je toiletruimte wordt namelijk bepaald door hoe jij de doelstellingen wil bereiken. Denk hierbij aan doelstellingen als water reductie, afvalreductie, energiebesparing en lagere CO2 uitstoot.

Stel dat je als doelstelling hebt om binnen vijf jaar, 50% water te besparen. Dan kun je ervoor kiezen om samen te werken met een leverancier die Cradle to Cradle producten produceert en dit proces zo heeft ingericht dat ze waterreductie realiseren. Op deze wijze leveren zij een bijdrage aan het realiseren van jouw doelstelling.

wij denken graag met je mee
Brian Jansen
Account Manager | Sustainability | Circular toilethygiene