Blog

Recente blog-artikelen van BlackSatino

Pe vs pla coating: welke kartonnen koffiebeker kies jij?

Aangemaakt door Rob Philipsen | |   Blog

Van koffiebeker naar toiletpapier, een mooie manier om circulariteit toe te passen binnen je facilitair beleid. Want koffiebekers, daar gebruiken we er met z’n allen jaarlijks heel veel van. En toiletpapier, dat hebben we ook allemaal nodig.

Inkoppertje, of niet?

Als we van de afvalstroom kartonnen koffiebekers grondstof kunnen maken voor hygiënepapier, is dat een no brainer, toch? Het enige wat er hoeft te gebeuren is gescheiden inzameling van de koffiebekers. Zonder roerstaafjes, theezakjes, fruitresten en dergelijke. Voor veel organisaties best een uitdaging, maar met de juiste support van je afvaldienstverlener én communicatie kun je door je koffiebekers te scheiden een mooie grondstof creëren.

Maar wist je dat niet elke kartonnen beker per definitie geschikt is om verwerkt te worden tot toilet- en handdoekpapier? Er zijn in het algemeen twee verschillende soorten kartonnen bekers op de markt: bekers met een (bio-)PE-coating en met een PLA-coating. Welke leent zich wel voor recycling en welke niet?

In dit blog licht ik de verschillen in oorsprong en recyclebaarheid van beide type coatings toe binnen ons productieproces en licht ik toe waarom wij specifiek voor één type gaan.

De kartonnen koffiebeker

Kartonnen bekers bestaan voor ongeveer 95% uit papiervezel. Daarmee vormen ze een waardevolle grondstof voor de productie van hygiënepapier. Maar 5% van de beker bestaat uit een kunststof coating. In ons productieproces wordt de papiervezel van de kunststof coating gescheiden. Wat gebeurt daar eigenlijk mee? En welk impact heeft dat op jouw keuze voor PE- of PLA-gecoate bekers?

Lees hier hoe de Volksbank met kartonnen koffiebekers 15% minder restafval en 1,5 ton minder uitstoot realiseerde.

Pe vs pla-coating recyclen

De coating op een kartonnen beker is een soort beschermlaag die ervoor zorgt dat vloeistoffen niet door het papier heen kunnen. Deze laag kan gemaakt zijn van PE, bio-PE of PLA. Elk type coating heeft zijn unieke eigenschappen in grondstof en daarmee ook in de manier waarop het afgebroken of hergebruikt kan worden.

PE-coating is gemaakt van aardolie en is geschikt om te recyclen. Een bio-based variant hierop is de bio-PE beker, gemaakt van suikerriet. Qua technische eigenschappen van het eindproduct en recycling is er geen verschil tussen de reststroom van PE en bio-PE. Alleen de oorsprong verschilt. Zolang wij in ons productieproces de reststroom zuiver houden, is deze van waarde voor de kunststofindustrie en kan de PE opnieuw als grondstof worden ingezet. Zou er PLA in die reststroom vermengd worden, dan is de reststroom niet meer geschikt voor hergebruik en verliest het zijn waarde.

PLA-coating is gemaakt van melkzuur en niet gemaakt om te recyclen, maar om te composteren. Dit dient onder zeer specifieke omstandigheden te gebeuren. Het is een proces dat langer tijd nodig heeft, waardoor het vaak financieel een onaantrekkelijk alternatief is (en de PLA-bekers alsnog in de verbrandingsoven belanden).

Kies bewust

Hoe de levenscyclus van de kartonnen koffiebeker na gebruik verloopt is dus verschillend voor een PLA- en een PE-beker. Welke rol speel je daar als organisatie nog in?

Wij kiezen ervoor om ons te richten op de verwerking van (bio-)PE-bekers. Puur omdat dit ons in staat stelt 100% van de beker voor hergebruik geschikt te maken. De papiervezel door onszelf, de overgebleven PE door derden. Zouden wij ook PLA gecoate bekers verwerken, dan is de reststroom niet meer zuiver voor hergebruik en dat willen we voorkomen.

15% minder restafval en 1,5 ton minder uitstoot

In haar zoektocht naar circulaire oplossingen stapte de Volksbank van plastic bekers op kartonnen koffiebekers met PE-coating. Door een circulaire samenwerking zorgden zij ervoor dat in 2017 al 2.000.000 koffiebekers grondstof werden voor Future Lab hygiënepapier en reduceerden ze hun restafval van 30% naar 15%.

Terug