Blog

Recente blog-artikelen van BlackSatino

Van koffiebeker naar toiletrol

Aangemaakt door Brian Jansen | |   Duurzaamheid

“Hoeveel koffiebekers gaan er in één toiletrol?” Een terechte vraag die ik steeds vaker krijg wanneer ik in gesprek ben met facility-, duurzaamheidsmanagers of inkopers over ons kringloopconcept. Hoe concreter, hoe beter. In dit blog geef ik het antwoord daarop en laat ik zien wat dit voor jouw organisatie kan betekenen.

Een toenemend aantal organisaties kiest ervoor om kartonnen bekers apart in te zamelen, zodat ze als grondstof kunnen dienen. Bijvoorbeeld voor toiletpapier. Want koffiebekers en toiletpapier, dat zijn producten die elke organisatie nodig heeft. En door deze producten met elkaar te koppelen, kun je als organisatie vrij eenvoudig circulair bezig zijn! Het is daarom logisch dat organisaties mij vragen hoe waardevol hun stroom gebruikte kartonnen bekers is. Samen met waste-to-product organisatie Renewi hebben we dat berekend.

De kartonnen beker

Een kartonnen beker bestaat uit papiervezel en een kunststof coating. Deze coating kunnen we door een uniek proces scheiden van de papiervezel. De papiervezel wordt verder verwerkt tot toilet-en handdoekpapier, de kunststof stroom wordt aan derden aangeboden als grondstof.

Wanneer we de papiervezel die overblijft verwerken tot tissuepapier dan hebben we
ongeveer 70 standaard formaat bekers nodig om 1 standaard toiletrol te produceren.
Een praktische rekenregel en handig om te gebruiken bij het communiceren over je duurzame initiatieven.

Ik zeg er wel altijd bij dat het een vuistregel is. Want de papiervezel uit gebruikte koffiebekers wordt gemixed met andere papiervezels. Denk aan gebruikt kantoorpapier, gebruikte papieren handdoekjes, maar ook drankenkartons en flessenlabels.

Een toiletrol wordt dus niet uitsluitend uit koffiebekers geproduceerd.

Van afvalstroom naar milieubesparing

Je kunt je voorstellen dat het jaarlijks volume bekers dat we met z’n allen verbruiken een hele waardevolle grondstofstroom is. Door kartonnen bekers en andere afvalstromen goed te scheiden bij de bron kun je – samen met je afvaldienstverlener – ervoor zorgen dat jouw afval gerecycled wordt. De gebruikte bekers uit jouw organisatie kunnen dus als grondstof dienen voor het toilet- en handdoekpapier dat jullie gebruiken waardoor je een serieuze restafvalreductie kunt realiseren.

En omdat dit hygiënepapier duurzaam geproduceerd wordt, met alleen secundaire grondstoffen, zonder schadelijke toevoegingen, met uiterst hoge milieuprestaties op het gebied van energie en water en bovendien 100% CO2- neutraal, kun jij ook een milieubesparing realiseren voor jouw organisatie. Dat wil toch iedereen?

Terug