Gebruikte handdoekjes in een circulair serviceconcept

Wanneer je circulair wilt ondernemen is dat niet iets wat je zomaar even erbij doet. Het moet een intrinsiek deel zijn van je bedrijfs-DNA om te kunnen slagen. Geloof me, WEPA is al een tijdje bezig met circulaire business modellen. Het is door onze overtuiging en ons doorzettingsvermogen dat we zijn blijven innoveren en verbeteren.

In dit blog vertel ik je over de totstandkoming van het circulaire concept voor gebruikte handdoekjes en wat we daarbij geleerd hebben.

Alternatieve grondstoffen

In 2016 namen we een speciale installatie in gebruik om alternatieve, lokale grondstoffen te verwerken. Eerst drankenkartons en later kartonnen koffiebekers. Afvalstromen met prima papiervezels om te hergebruiken voor nieuwe producten, zoals toilet- of handdoekpapier.

Al in 2017 zijn we ook gaan kijken naar de mogelijkheden om gebruikt handdoekpapier een tweede leven te geven. Samen met de eerste pilotklanten en partners in de keten hebben we onze gedeelde duurzame ambities omgezet in actie en zijn we begonnen dit concept vorm te geven.

Kringloopconcept gebruikte handdoekjes

In de beginfase was het vooral het verkennen van de mogelijkheden om het proces in te richten. Hoe zorg je ervoor dat je een schone stroom handdoekjes krijgt? En hoe reduceren we de plastic afvalzakken tussen de balen geperst handdoekpapier? En op welke manier hoeven we geen extra vervoersbewegingen te creëren om de hele kringloop mogelijk te maken?

“We hebben geleerd dat een ‘one-size-fits-all’ oplossing niet altijd duurzaam of slim is.”

Als Project Support ben ik het directe aanspreekpunt voor de pilotklanten en de logistieke partners. In een open dialoog met zowel de klanten en onze partners – die telkens meedachten over hun eigen toegevoegde waarde in het proces – is het ons gelukt een kringloopconcept te ontwikkelen dat ook in de praktijk echt werkt. We zoeken altijd de afstemming en ik ben betrokken bij het gehele project om tot de meest optimale kringloopsituatie te komen.

Lees meer over het circulair serviceconcept en wat dit voor de milieubesparingen van jouw organisatie kan betekenen in het e-book!

Wanneer je hierover met ons in gesprek wilt, neem dan persoonlijk contact met mij op:
Dennis Heus
op 01 maart, 2021
International Project Support | Customer Orientation | Track record of linking customer situations with professional operated solutions

E-book  Circulair serviceconcept
Kringloop papieren handdoekjes