Blog

Aktuelle Blog-Artikel von BlackSatino

Circulaire economie vlaanderen: zo maken bedrijven zich klaar

Erstellt von Mona van Dooren | |   Nachhaltigkeit

Vlaanderen belandt steeds verder in de circulaire stroomversnelling. We zitten op een scharnierpunt waarbij we door de coronacrisis vooral zijn blijven doen wat we al deden. Maar in de toekomst gaat er een heel pak organisaties en consumenten zijn die zeggen: ¨Nu is het genoeg geweest. Als we het nu niet aanpakken gaat het niet op tijd de nodige voordelen leveren.¨

Uiteindelijk gaan meer en meer mensen zich verdiepen in circulariteit, omdat we ons niet langer kunnen permitteren om producten te gebruiken en vervolgens weg te gooien. De grondstoffen zijn eindig, de natuur kan het niet aan: het moet dus anders. We kunnen er niet onderuit dat verandering onvermijdelijk is. Zeker nu het ook meer en meer mensen van dichtbij raakt.

Je ziet het aan de verandering van het klimaat. Er ontstaan op meer en meer plekken watertekorten of extreme weersomstandigheden. Dan weet je dat je niet kunt permitteren om te doen alsof er niets aan de hand is. Die verandering boezemt de mens in zekere zin angst in. Gaan we nog wel dezelfde mate van comfort hebben? Gaan we nog altijd evenveel middelen ter beschikking hebben als nu?

De vlaamse stap richting circulariteit

Steeds meer landen zijn circulair bezig. Landen leren van elkaar en zo weten ook Belgische organisaties de goede ontwikkelingen steeds vaker in praktijk te brengen. Een organisatie kan uiteindelijk meer impact maken dan een enkele consument. Uiteindelijk zijn er verschillende mogelijkheden om circulair te werken. Je hebt de deeleconomie die een opmars maakt.

Ook huurformules winnen in België aan bekendheid. Zo hoef je een product niet zelf aan te schaffen, maar betaal je enkel wanneer je iets daadwerkelijk gebruikt of verbruikt. Je neemt de dienst af en zo heeft de producent er ook baat bij dat die producten zo lang mogelijk mee gaan. Omgekeerd: wanneer iemand een product aanschaft, heeft de producent er in zekere zin geen interesse bij dat het product stuk gaat. Uiteindelijk belandt het op de vuilnisbelt.

Waarom een circulair product het verschil maakt

Hoe kan het nóg beter? Kort gezegd is het kopen van een circulair product de juiste stap. Deze producten worden zo ontworpen dat de onderdelen in een kringloop behouden kunnen worden voor hergebruik, waarbij we geen beroep blijven doen op primaire grondstoffen die juist schaarser en schaarser worden. Door circulair in te kopen neem je als organisatie de verantwoordelijkheid voor het afvalprobleem, omdat je ervoor zorgt dat er juist geen afval meer ontstaat, er blijven alleen grondstoffen over.

Er komen gelukkig meer en meer circulaire producten op de markt en daardoor wordt het steeds makkelijker om de juiste keuze te maken. Die trend zet in de komende jaren naar verwachting door. Gezien de Europese klimaatdoelstelling moeten organisaties ook wel die kant op. De Vlaamse overheid wil dat de Belgische economie in 2050 volledig circulair is.

Tijd om door te pakken: circulaire toekomst

Het kopen van een circulair product is een zeer goed begin. En lang niet iedereen heeft effectief de mogelijkheid om verder te gaan. Toch zijn er steeds meer organisaties die de lat ook hoger durven leggen. In dat geval kan een organisatie kijken naar hun afvalstromen en kijken of ze daar iets mee kunnen doen. Dit kan resulteren in het sluiten van kringlopen.

Ter illustratie: oud-papier wordt vaak al separaat ingezameld, maar in plaats van afgevoerd als afval, kunnen reststromen papier grondstof worden voor nieuwe producten. Maar hoe begin je daar dan mee? Het sluiten van kringlopen doe je niet alleen, maar samen met leveranciers en eventuele stakeholders. Breng om te beginnen dan ook in kaart met welke leveranciers je te maken hebt en of je eventueel met hen over duurzame oplossingen in gesprek kunt.

Verander jouw ambities in circulair beleid

Heeft jouw organisatie ook duurzame ambities of wil je onderzoeken hoe je deel kunt nemen aan de circulaire economie? Lees in ons whitepaper alles over de manier waarop je circulaire ambities in de praktijk kunt brengen.

Zurück