Blog

Aktuelle Blog-Artikel von BlackSatino

Zo zet je de stap naar een écht circulair kantoor

Erstellt von Bas Schutgens | |   Facility Management

Het inrichten van een circulair kantoor gaat verder dan enkel het inkopen van circulaire producten. Uiteraard is het inkopen van een circulaire kantoorinrichting een eerste stap, maar dit is pas het begin. Een écht circulair kantoor is pas een succes wanneer je kringlopen sluit. Lees in dit blog hoe jij die stap ook kunt zetten.

 Het circulaire kantoor bestaat uit meer dan enkel circulaire producten

Zoals gezegd; het gaat niet alleen om hetgeen je koopt, maar evengoed om de mindset die ervoor zorgt dat jij en jouw organisatie beter met resources om gaan. Circulair 'zijn' is eerder een denkwijze dan enkel het inkopen van spullen met een 'groen' imago. Het gaat uiteindelijk om de levensloop van het product en of jij in de gelegenheid bent om het product een nieuwe bestemming te geven na gebruik. 

Tijdens het inrichten van een circulair kantoor denk je als facilitair manager na over de herkomst van producten, maar ook over de volgende bestemming ervan. Kan ik het laten repareren in plaats van  vervangen? En kan ik het product na gebruik binnen een gesloten kringloop een nieuwe bestemming krijgen?

Dit zijn de voordelen van een circulair kantoor

Een circulair kantoor heeft verschillende voordelen. Zo draagt het bij aan jouw duurzame doelstellingen. Door circulaire producten te gebruiken zorg je er als organisatie voor dat waardevolle grondstoffen zo lang mogelijk in een kringloop behouden worden. Hierdoor verminder je deeconomische voetafdruk van deze producten. 

Daarnaast zorg je ervoor dat er weinig tot geen afval ontstaat, omdat circulaire producten binnen een gesloten kringloop na gebruik worden omgezet in grondstoffen of producten. Dit kan restafafval minimaliseren en daarmee tot een kostenbesparing leiden. Schakel hierbij de hulp in van je leveranciers. Samen kom je tot oplossingen die werken!

Een circulair kantoor heeft ook een positief effect op de beleving van jouw medewerkers en bezoekers. Je draagt als organisatie je steentje bij aan het behoud van onze planeet en daar mag je best trots op zijn. Door binnen jouw circulaire kantoor duidelijk te communiceren dat je kiest voor de meest duurzame optie, inspireer je medewerkers om hier ook in mee te gaan.

Kringlopen sluiten binnen een circulair kantoor

Zoals gezegd heb je voor een circulaire kantoorinrichting ook de juiste mindset nodig. Wil je écht de volgende stap zetten? Dan is het tijd om kringlopen te sluiten. Binnen circulariteit staat het voorkomen van afval centraal. Binnen kantoren zijn verschillende afvalstromen te definiëren die zich perfect lenen voor het sluiten van kringlopen. Afhankelijk van het type organisatie, kun je met je afvaldienstverlener in overleg waar kansen liggen. Een voordehandliggend voorbeeld zijn papierstromen, zoalsoud-papier, archiefpapier, papieren koffiebekers en gebruikt handdoekpapier.

Sanitaire ruimte als circulair middelpunt

Het is wellicht niet direct de eerste plek waar je aan denkt bij een circulaire kantoorinrichting, maar het sanitair is een uitstekende plek om te verduurzamen. Het is ruimte waar je door circulair en duurzaam in te kopen, een positieve impact kunt hebben op water-, elektriciteit- en papierverbruik. Door het kiezen voor een circulaire toiletinrichting kun jij de volgende stap zetten richting een écht circulair kantoor. 

Lees hier meer over de voordelen van een circulaire toilet oplossing.

Zo kun jij beginnen met het sluiten van kringlopen

Tijd om te verduurzamen? De juiste partner kan je helpen om jouw kantoor circulair in te richten. Niet alleen organisaties, maar ook leveranciers spelen een essentiële rol bij het vinden van circulaire oplossingen binnen het bedrijfsleven. Om je hier verder in te verdiepen hebben wij een inspirerend ebook geschreven over de sluiten van de koffiebekerkringloop binnen organisaties. 

Lees nu het ebook en ontdek meer over het sluiten van kringlopen. Zo leer je wat er bij komt kijken en hoe jij duurzame doelstellingen kunt behalen door het kiezen voor de meest duurzame oplossing binnen een circulair kantoor.

Download E-book

Zurück