Recycled versus recyclebaar

In de overvloed van definities omtrent duurzaamheid van producten en circulaire oplossingen is het soms moeilijk om objectief te bekijken welke producten nu écht duurzaam zijn. En dat maakt een keuzemoment niet makkelijker. Zo kregen wij laatst de vraag over onze BlackSatino dispensers. Die zijn van recycled kunststof. En ze zijn recyclebaar. Is het één duurzamer dan het andere? En als een product alleen recyclebaar is, is het dan evengoed duurzaam?

In dit blog leg ik uit hoe je
bij het kiezen van een product of oplossing rekening kunt houden met de termen recycled en recyclebaar’.

Recyclebaar kan goed zijn
Wanneer een product recyclebaar is, kan dat heel goed zijn. Want circulariteit betekent producten ontwerpen die na hun levensduur nog een nieuwe functie kunnen invullen (of de onderdelen ervan) zonder dat er nieuwe grondstoffen voor gewonnen hoeven te worden. Wat je zeker zou moeten checken in onze optiek, is of het product al gerecycled kan zijn wanneer jij het voor het eerst in gebruik neemt. Bij sommige producten kan dat wellicht niet. Bij andere wel.

Wanneer ik een product als recyclebaar classificeer past het in de lijn van het circulair denken. Of die recycling daadwerkelijk plaatsvindt en op welke manier, daar heeft niet elke producent of gebruiker direct grip op. Denk aan plastic verpakkingen, die zijn vaak recyclebaar. Maar als ze gebruikt worden op een locatie waar geen separate afvalscheiding is, dan is de kans dat ze echt recycled worden klein.

Een trapje hoger
Daarnaast heb je producten van recycled materiaal. Die producten bestaan dus al uit secundaire grondstoffen. Door materialen te hergebruiken voor nieuwe producten voegen we waarde toe aan afval en tegelijkertijd voorkomen we afval. Dat doen we bijvoorbeeld bij de Satino Black dispensers.

Producten van 100% recycled materiaal die vervolgens wéér gerecycled worden, zijn dus per definitie een stapje hoger op de circulaire trap tegenover producten die alleen recyclebaar zijn.

Wil je meer weten over BlackSatino en hoe we duurzame productie combineren met design en welke milieubesparingen je kunt realiseren? Lees dan ons blog: Duurzaamheid en design gaan hand in hand.

Wanneer je hierover met ons in gesprek wilt, neem dan persoonlijk contact met mij op:
Rob Stevens
op 12 maart, 2021
Head of Brands & Concept Development | Circular Economy | Sales & Marketing | Growth | Business Models