Blog

Aktuelle Blog-Artikel von BlackSatino

Wat is de impact van circulaire oplossingen op mijn budget?

Erstellt von Rob Stevens | |   Facility Management

Wanneer je als facility manager circulaire oplossingen wil implementeren, speelt vaak de vraag hoe je de balans bewaakt tussen het gestelde budget en de duurzaamheidsambities. Met andere woorden: wat betekent een circulaire oplossing voor mijn budget? In de meeste gevallen hebben circulaire oplossingen niet alleen impact op het inkoopbudget, maar ook op andere budgetten binnen de organisatie. Denk aan eventuele besparingen in logistieke kosten of een positief effect op je personeelsbudget – duurzame bedrijven zijn immers aantrekkelijke werkgevers. In dit blog lichten we toe hoe je de impact van circulaire oplossingen op jouw budget kunt achterhalen door naar de mogelijke besparingen over alle budgetten te kijken.

Circulariteit laat je anders kijken naar budgetten

In traditionele inkoopprocessen kijkt men vaak geïsoleerd naar de aankoopprijs van een product en hoe hierop bespaard kan worden. Wanneer je echter besluit om circulaire oplossingen in te kopen moet je niet alleen kijken naar de aankoopprijs maar naar de total cost of ownership of beter nog total cost of usership (misschien wil je een product niet meer bezitten maar alleen betalen voor gebruik).

Circulaire oplossingen hebben namelijk invloed op meerdere processen en budgetten binnen de organisatie. Stel dat je kartonnen koffiebekers na gebruik omzet tot hygiënepapier. Dan heeft dit invloed op je budget voor toilethygiëne, maar ook op je budget van afvalmanagement. Daarnaast heb je in dit proces te maken met verschillende leveranciers, waar je eventueel ook besparingen uit kan halen. En vergeet het mogelijke positieve effect op de medewerkerstevredenheid niet. Werknemers verwachten immers meer en meer dat hun werkgever oog heeft voor duurzame bedrijfsvoering.

Wij adviseren ook om altijd op een andere manier te kijken naar de looptijd van je budgetten. Op korte termijn kan het namelijk lijken dat circulaire oplossingen een negatieve impact hebben op je budget. Wanneer je op een langere termijn kijkt is de kans groot dat je juist kosten bespaart, direct of indirect. Ter illustratie: denk aan het kopen van een circulaire bureaustoel die je over vijf jaar afschrijft. Stel dat deze 30% duurder is dan gebruikelijk. Na vijf jaar gebruik je de onderdelen voor een andere stoel, een 'nieuwe' stoel is hierdoor 50% goedkoper. Als je naar het budget voor de eerste vijf jaar kijkt ben je duurder uit – pak je het totaal van twee stoelen dan heb je juist kosten en grondstoffen bespaard.

Communiceer, coördineer en faciliteer

Een circulaire oplossing kan dus duurder zijn in aanschaf, maar de totale kosten kunnen dalen. Om dit te realiseren en inzichtelijk te krijgen is goede interne coördinatie en andere calculatie nodig.

Als facilitair manager bepaal je welke circulaire diensten en producten de organisatie binnen komen. Om te weten welke impact dit heeft op de budgetten in de organisatie moet je allereerst bepalen welke afdelingen er worden geraakt.

Daarnaast is interne coördinatie nodig om ervoor te zorgen dat circulaire oplossingen ook optimaal worden ingezet. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een duurzaam schoonmaakmiddel in te kopen waar minder van nodig is als er niet met het schoonmaakbedrijf wordt gecommuniceerd over hoe dit middel moet worden gebruikt. Stem dus intern af wie, waarmee bezig is en wat de belangen zijn.

Welke impact hebben circulaire oplossingen op jouw bedrijf?

Om te bepalen wat voor impact een circulaire oplossing op jouw budgetten heeft, heb je allereerst inzicht nodig waar in de organisatie je milieu-besparingen kan realiseren. Op basis van deze informatie ben je in staat een passende circulaire oplossing te vinden en het te linken aan de verschillende budgetten die ermee te maken hebben.

Wil je weten wat je kan besparen met een circulaire toilethygiëne-oplossing? Wij hebben een milieubesparingscheck opgesteld waarmee jij ontdekt hoeveel water, energie en CO2-uitstoot jouw onderneming kan besparen met een circulaire toiletinrichting. Vul hier de milieubesparingscheck in.

Zurück