Blog

Aktuelle Blog-Artikel von BlackSatino

Hoe wepa je helpt om te blijven werken aan je duurzame doelstellingen

Erstellt von Brian Jansen | |   Facility Management, Hygiene

Door de 'Corona-crisis' werken veel mensen nu thuis en is het zoeken naar een balans tussen werk en privé. De lange termijn focus verdwijnt daardoor voor sommigen een beetje naar de achtergrond. We weten namelijk niet precies wanneer alles weer ‘normaal’ wordt en hoe de wereld er dan uit ziet. Dus zorgen we er vooral voor dat we inspelen op de actualiteiten en bezig zijn met de dagdagelijkse operationele zaken.

Hoe lang deze situatie nog aanhoudt is voor ons uiteraard ook een groot vraagteken. Wij kunnen je echter wel helpen om in de tussentijd te blijven werken aan het realiseren van jouw facilitaire doelen op het gebied van hygiëne, duurzaamheid én circulariteit.

Door je lange-termijn doelen nu niet uit het oog te verliezen, loop je straks niet achter de feiten aan wanneer de huidige maatregelen worden versoepeld of opgeheven. Dit hoef je niet alleen te doen. Mijn collega's en ik denken graag met je mee over:

1. De juiste voorzieningen voor handhygiëne

De gezondheid en het welzijn van je omgeving en dat van je collega's komt nog meer op de voorgrond te staan. Meer dan ooit staat frequent handen wassen en drogen met papieren doeken op de maatschappelijke agenda. Zowel intern als extern kunnen binnen organisaties vragen komen over de keuzes die gemaakt worden op het gebied van handhygiëne.

Van de diverse soorten handdroging worden hete luchtdrogers sterk afgeraden in verband met de verspreiding van bacteriën en virussen. Wetenschappelijke studies tonen daarnaast aan dat papieren handdoekjes de meest hygiënische keus zijn. De reden daarvoor is dat elke bezoeker een nieuw handdoekje gebruikt. Zo voorkom je dat hij of zij in contact komt met bacteriën van degene die voor hem of haar zijn handen droogde. Bovendien schuur je met een papieren doekje de nog resterende bacteriën eraf, en werp je die vervolgens in de afvalbak.

Heb je al nagedacht of de toiletgroepen in jouw bedrijf aangepakt moeten worden? Of keukens, kantines en andere plaatsen waar medewerkers en bezoekers hun handen wassen en drogen?

2. Het invullen van je duurzaamheidsdoelstellingen

Ambities op het gebied van duurzaamheid verschuiven misschien ook wat naar de achtergrond, nu hygiëne, gezondheid en thuiswerken meer centraal staan. Maar de doelen die jouw onderneming heeft gesteld op het gebied van duurzaamheid sluiten daar eigenlijk heel goed bij aan. Want duurzaamheid is meer dan milieuvriendelijk ondernemen, het staat ook voor kwaliteit gericht op de lange termijn. Duurzaamheid binnen facilities kan op verschillende manieren worden ingevuld. Sanitaire hygiëne is één van de categorieën waarmee je behalve op hygiënegebied, ook direct impact kunt hebben op grondstoffen, water, energie en CO2.

Bereken hier wat toilethygiëne kan betekenen voor jouw milieubesparingen.

3. Een circulaire check

Meer en meer ondernemingen zetten de stap naar de circulaire economie. In 2050 is het de bedoeling dat we als maatschappij volledig circulair zijn. Facilitair managers kunnen (of eigenlijk moeten) daar een grote bijdrage aan leveren. Ze zijn immers direct betrokken bij de producten (en dus grondstoffen) die de organisatie binnenkomen en weer verlaten. En daarmee indirect dus ook op de hele keten die nodig is om die producten te produceren en het afval dat er door ontstaat. Met name de categorie Afval is een open deur om circulariteit toe te passen. Je afval- of servicedienstverlener kan je helpen te onderzoeken welke afvalstromen een volgend leven kunnen krijgen.

Zelf hebben we ook een aantal circulaire mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen bekers waar je toiletpapier van kan laten maken. Of gebruikt handdoekpapier die wordt ingezet bij de productie van nieuw wc-papier.

Juist nu is het belangrijk om tijd vrij te maken om over bovenstaande onderwerpen de juiste keuzes te maken. Want de benodigde milieu-impact moet behaald worden om ook op lange termijn gezond te kunnen blijven leven.

Zurück