Blog

Aktuelle Blog-Artikel von BlackSatino

Hoe presenteer jij jezelf als schoonmaakpartner

Erstellt von Elisabeth Beukers | |   Facility Management

De rol van schoonmaakorganisaties is de afgelopen jaren veranderd. Van ‘onzichtbare’ kracht ben jij als manager binnen het schoonmaakbedrijf getransformeerd naar een facilitair verbinder. Maar wat houdt dit precies in? Wat wordt er verwacht van een facilitair verbinder, en misschien wel het belangrijkste – hoe presenteer jij jezelf in deze rol?

Het schoonmaakbedrijf als verbinder binnen de facilitaire dienstverlening

Waar schoonmaakbedrijven eerst het imago hadden van een onzichtbare kracht, zijn de laatste jaren schoonmaakbedrijven meer gaan sturen op ‘zichtbaarheid’. Het doel is om meer impact te maken, niet alleen met fysieke schoonmaak, maar ook met de perceptie rondom schoonmaak.

Deze trend heeft zich doorvertaald naar de gehele facilitaire dienstverlening. De medewerkers van het schoonmaakbedrijf zijn de oren en ogen van de organisatie op de werkvloer en vertalen dit naar de praktijk.

Schoonmaakorganisaties die succesvol zijn als facilitair verbinder staan in het hart van de organisatie en zijn in staat om de beste partijen te vinden die aansluiten bij de wensen en behoefte van de klant. Hierdoor worden zij gezien en krijgen zij het vertrouwen van de klant om verschillende facilitaire dienstverleners te laten samenwerken en daarmee de facilitaire dienstverlening naar een hoger plan te tillen.

Hoe presenteer je jezelf als facilitair verbinder?

Facilitaire dienstverlening is meer dan alleen ondersteuning, je levert tevens een waarde aan de doelstellingen van een organisatie. Zie jezelf daarom als partner en niet slechts als een uitvoerende partij. Jij zit namelijk aan tafel en kent de klant vaak het beste.

De kracht van facilitair verbinders bestaat uit de kennis van de markt in combinatie met de kennis die zij hebben van een specifieke klant. Door verder te kijken dan je eigen contract en goed te kijken welke partners relevant zijn ben jij in staat om een toegevoegde waarde te leveren voor jouw klant. Als schoonmaakpartner hoef je namelijk niet alles zelf te doen – jij weet welke partijen het beste passen binnen de facilitaire dienstverlening van de desbetreffende organisatie.

Het belangrijkste is dat je geen ‘doorgeefluik’ wordt – breng potentiële partners aan tafel bij de klant en behoudt zelf het ownership, hiermee ontzorg je jouw klanten en houdt je zelf de controle.

Realiseer de doelstellingen van jouw klant

Hoe werkt dit in de praktijk? Stel dat jouw klant de sanitaire ruimtes circulair wil inrichten om aan de duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. Je kan dit proberen om helemaal zelf op te pakken. Je kunt ook een partner aanhaken die specialist is op het gebied van (circulaire) toilethygiëne om jou hierin te inspireren en ontzorgen waarbij kennisdeling centraal staat.

In jouw rol als facilitair verbinder, betrek je deze partij bij jouw dienstverlening zodat de klant er geen omkijken naar heeft – jij blijft voor hen het aanspreekpunt. Deze houding zorgt ervoor dat je serieuze partijen bij elkaar brengt en een bijdrage levert aan het realiseren van de doelstellingen van de klant.

Maar wat levert dit nu uiteindelijk op? Een terechte vraag. Allereerst betekent dit voor jou als schoonmaakpartner een groei in omzet – aanvullende diensten worden via jou gefactureerd, jij blijft alleen het aanspreekpunt. Daarnaast maak jij jezelf minder snel ‘inwisselbaar’ voor de klant, alle aanvullende dienstverlening, bijvoorbeeld kringloopsluiting, verloopt via jou als ketenpartner. Dit zorgt voor meer waarborging van het schoonmaakcontract – als ketenpartner word je immers minder snel vervangen. Alles omtrent schoonmaak gaan via jou.

Wanneer er sprake is van cross-selling en dus diensten worden gecombineerd, bijvoorbeeld in een kringloopovereenkomst, dan is het logisch om bestaande contracten te verlengen. Dit versterkt jouw positie bij je klanten, en zorgt tevens voor het borgen van een langdurige samenwerking waar je als partner voor staat.

Zurück