Blog

Aktuelle Blog-Artikel von BlackSatino

Circulaire inkoop: waar moet je op letten bij het sluiten van kringlopen?

Erstellt von Mona van Dooren | |   Facility Management

Circulair inkopen binnen facility management vraagt uiteraard meer aandacht dan het inkopen van niet-circulaire artikelen. Daar kunnen we best eerlijk over zijn. Maar laat het je niet afschrikken. Met de juiste kennis en hulp van ervaren ketenpartners is circulair inkopen voor iedereen haalbaar. In dit blog leg ik je graag uit waarin het circulair inkopen verschilt van het inkopen van niet-circulaire goederen. Zo weet je precies waar je aan begint.

Het kopen van een circulair product met milieucertificeringen is een goed begin. Bij BlackSatino leggen we de duurzame lat zelfs graag nog hoger. Wie écht voor duurzaam gaat, sluit ook kringlopen binnen de organisatie. Het sluiten van kringlopen levert twee voordelen op: je reduceert je restafval als organisatie en het levert tegelijkertijd een bijdrage aan het wereldwijde grondstoffenprobleem. Ook lever je direct een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstelling van jouw eigen organisatie.

Circulair inkopen doe je niet alleen

Om te beginnen zijn er vaak interne stakeholders die overtuigd moeten worden, maar ook extern zijn er meer partijen betrokken. Het vertrekpunt daarbij is altijd de behoefte vanuit eindgebruikers. Als organisatie moet je daarbij rekening houden met de huidige behoefte. Maar wat gebeurt er, zodra het product einde leven is? Kunnen we er dan zelf een nieuwe bestemming aan geven of kan de leverancier dat? Dit vraagt om wat meer zoekwerk in het voortraject.

Alles hangt uiteindelijk af van de ambitie van een organisatie. Er zijn steeds meer producenten circulair in concept en gedachten. Daarbij wordt ook wel verwacht dat een circulair product inkopen een kant-en-klare oplossing is. Maar wil je écht verder gaan met het sluiten van kringlopen, dan moet je met je partners (fabrikant, afvalverwerker en leveranciers) om tafel: de zogenaamde ketenpartners.

Niet alle contracten lopen tegelijk af? geen probleem!

Het sluiten van kringlopen binnen facility management doe je samen met je producenten, leveranciers en afvalverwerkers, maar niet alle contracten zijn op hetzelfde moment eindig. In die zin zit je met een zekere complexiteit, maar laat dit je niet in de weg zitten. Vaak staan ketenpartners er juist voor open om de samenwerking aan te gaan. Een circulaire producent neemt daarin een voortrekkersrol en helpt jouw organisatie op basis van praktijkervaring op weg.

Maar hoe zet je zelf de eerste stap? Ga eens om tafel met de afvalinzamelaar van bijvoorbeeld oud-papier. Kan hij je ondersteunen om afvalstromen netjes gescheiden aan te leveren bij een producent? Deze afspraken worden uiteindelijk vastgelegd in een raamwerkovereenkomst. Op die manier houdt iedereen zich aan de gemaakte afspraken en is er een duidelijk proces vastgelegd op papier.

Circulaire producten als startpunt

Het inkopen van circulaire producten is een goed startpunt - en gelukkig maken organisaties ook vaker een duurzame keuze. De producent van jouw circulaire product of oplossing is vaak expert op het gebied van kringlopen sluiten en kan jou daar ook in uitdagen en je verder helpen.

Ter illustratie; het inkopen van een circulaire toiletinrichting kan het startschot zijn van een traject om verder te verduurzamen. Wat begint met het inkopen van een circulaire dispenser en hygiënepapier gemaakt van oud-papierstromen, resulteert na enige tijd in gesloten kringlopen waarbij het oud-papier en/of koffiebekers of gebruikt handdoekpapier uit de eigen organisatie worden ingezet voor de productie ervan. Die ruimte voor innovatie wordt enkel gecreëerd door bedrijven die serieus nadenken over de toekomst en duurzame oplossingen en daar stappen voor willen ondernemen.

Ben je nieuwsgierig hoe jij een stap kan maken met circulariteit binnen je organisatie?

Zurück