Blog

Aktuelle Blog-Artikel von BlackSatino

Circulair ontwerpen - oneindig gebruik van grondstoffen

Erstellt von Bas Schutgens | |   Facility Management

Nu de aandacht voor circulaire producten toeneemt, ontstaat ook meer behoefte aan inzichten over circulair ontwerpen. In hoeverre verschilt het ontwerp van een circulair product van een product dat niet binnen een gesloten keten is bedacht. Er komt nog best wat kijken bij het ontwerpen van een circulair product. In dit blog leggen we uit waar wij als circulair specialist in het bijzonder op letten.

Wat is een circulair ontwerp?

Bij een circulair ontwerp wordt heel precies gekeken of het product, of de onderdelen ervan, zijn waarde behoudt, hergebruikt kan worden of kan dienen als nieuwe grondstof. Hierbij is het van belang dat binnen dit proces geen nieuwe grondstoffen benodigd zijn. Op deze manier putten we de aarde niet uit door voor ieder product nieuwe grondstoffen te gebruiken.

Verschillende manieren van circulair ontwerpen 

Bij het ontwerpen van een circulair product kun je verschillende uitgangspunten nemen. Wil je bijvoorbeeld dat het product zo lang mogelijk mee gaat? Of wil je ervoor zorgen dat het gemakkelijk gerepareerd, hergebruikt, gedemonteerd of gerecycled wordt na gebruik? Dit zijn belangrijke aspecten van een circulair ontwerp. Bij BlackSatino hechten we naast ontwerpen voor een lange levensduur ook belang aan de totale kringloop van een circulair product. 

Ook circulair toiletpapier kan uiteraard slechts eenmaal gebruikt worden. Daarom zorgen wij ervoor dat dit product geproduceerd wordt van grondstoffen met een zo laag mogelijke voetafdruk én zonder schadelijke toevoegingen. Op die manier houden we de impact van het circulair product laag. De reststromen kunnen dus zonder negatieve impact worden teruggenomen door de natuur. 

Een ontwerp binnen een circulair productieproces

Daarnaast wordt over ieder detail in het productieproces nagedacht. Van het water- en energieverbruik in de fabriek, tot de verpakkingen en transport van een product aan toe. Op die manier kijk je vanuit een breder perspectief naar de duurzaamheid van een circulair product. De focus ligt dus op de gehele keten, in plaats van één individueel aspect. We kijken hierbij dus naar de volledige kringloop van het product en de grondstoffen.

De kringloop van bomen, verse vezels en circulair toiletpapier

Bij BlackSatino hebben we verschillende oplossingen om toiletpapier circulair te ontwerpen. Zo gebruiken wij in eerste instantie geen verse vezels voor ons handdoek- & toiletpapier. We hergebruiken reststromen papier van bestaande klanten en zetten dit in als grondstof voor nieuw toiletpapier of handdoekjes. Sinds een tijd hebben we daar een nieuw concept aan toegevoegd. 

Een plant als milieuvriendelijke grondstof

In de afgelopen jaren is gewerkt aan een circulair ontwerp van toiletpapier dat wél van verse vezels is gemaakt. De uitkomst is de plant Miscanthus - ook wel bekend als olifantsgras. Het is een snelgroeiend gewas dat op een milieuvriendelijke manier lokaal wordt gekweekt. De vezels lenen zich perfect om een comfortabel toiletpapier van te maken. Daarnaast staat dit gewas bekend om de grote hoeveelheid CO2 die het kan vasthouden.

Wil je meer ontdekken over onze nieuwe lijn. Spreek met een van onze experts over de manier waarop het circulaire ontwerp van BlackSatino GreenGrow is ontstaan en hoe dit kan bijdragen aan uw duurzaamheidsdoelstellingen.

Spreek met een specialist

Zurück