Blog

Recente blog-artikelen van BlackSatino

Hygiënisch en duurzaam handen drogen met papier, textiel of een blower?

Aangemaakt door Bas Schutgens | |   Facility Management

Handen drogen is voor iedereen standaard na het wassen van de handen. Wist je dat het op een juiste manier drogen van handen net zo belangrijk is als het wassen zelf? Er bestaan veel theorieën over de correcte wijze van handen wassen en drogen. In dit blog leggen wij graag uit hoe je handen op een hygiënische manier droogt met papier, katoen of een hete lucht blower. Zo weet jij precies welke manier van handdrogen het meest duurzaam en hygiënisch is.

Hygiëne en handen drogen: zo werkt het

Handen wassen is stap één, maar het drogen van handen is dus evengoed belangrijk. Zeker als het om hygiëne gaat. Veeg je je handen droog aan een vies oppervlak? Dan is het handen wassen voor niets geweest. Het drogen van handen gebeurt dus altijd met een schoon hulpmiddel. In de volgende alinea lees je precies hoe hygiënisch het handen drogen met papier, textiel of een blower is.

Handen drogen: kies jij voor papier, katoen of een blower?

Mensen wassen hun handen het vaakst na een toiletbezoek in publieke gebouwen en op het werk. Geadviseerd wordt frequent handen te wassen met water en zeep en vervolgens goed te drogen. Dat kan op verschillende manieren. Binnen kantoren worden de volgende drie opties het meest aangeboden om de handen te drogen:

Handen drogen met papier

Papieren handdoekjes zijn een veelgebruikte manier om handen te drogen. Dat is verstandig, want dit is een zeer hygiënische vorm van handdroging. Uit onderzoek blijkt dat handen drogen met papier goed is voor mens en milieu. De papieren doekjes nemen heel goed het vocht op en schuren eventueel achtergebleven bacteriën eraf. Je gooit het papier vervolgens netjes in een afvalbak zonder andere oppervlakken aan te raken. Bovendien is elk handdoekje voor individueel gebruik, zo voorkom je kruisbesmetting. 

Een veelgehoord argument is dat papieren handdoekjes niet duurzaam zijn. Dit klopt niet altijd. Wanneer men kiest voor circulaire papieren handdoekjes binnen een gesloten kringloop is het juist een zeer duurzame oplossing. Het papier wordt in dat geval opgehaald en vervolgens als grondstof gebruikt voor nieuw hygiënepapier.

Handen drogen met blower

Een alternatief voor papier is het handen drogen met een luchtdroger. In dat geval worden de handen met (warme) lucht gedroogd. De lucht blaast het vocht van de handen. De blower wordt in veel gevallen aan de muur bevestigd en de handen worden onder of in het apparaat geplaatst. Bij het gebruik van een elektrische blower hoeven er geen afvalbakken geleegd te worden en het ophalen en wassen van vuile textiele handdoeken is ook niet aan de orde. 

Als het gaat om hygiëne en het drogen van handen met een luchtdroger is er één belangrijk bezwaar: wetenschappelijk onderzoek toont aan, zoals van de universiteit in Bonn, dat blowers bacteriën gemakkelijk verspreiden door de ruimte. De universiteit van Leeds kwam tijdens een studie in een ziekenhuis tot de conclusie dat na ineffectief handen drogen met luchtdrogers de besmettingsgraad van oppervlakken tien keer groter was. Ook het RIVM raadt het gebruik van blowers af om verspreiding van virussen te voorkomen.

Handen drogen met textiel

De laatste veelgekozen wijze van handdroging is het drogen met een textiele handdoek. Denk hierbij aan een losse handdoek aan een haakje of textiele rollen binnen een dispenser. In sommige gevallen worden kleine textiele doekjes gebruikt die na eenmalig gebruik worden weggegooid. Het handen drogen met textiel dat eenmalig wordt gebruikt heeft de voorkeur, omdat op deze manier geen kruisbesmetting kan plaatsvinden.

Zeker in openbare toiletten drogen tientallen tot honderden mensen per dag hun handen met dezelfde textiele handdoek. De achtergebleven bacteriën worden via het textiel overgedragen, waardoor de kans op kruisbesmetting hoger is. Daarnaast is de kans aanwezig dat men een gebruikt deel van de textiele handdoekrol moet aanraken om de handen te drogen. Ook het verversen en wassen van de handoek(rol) heeft impact op het milieu.

Duurzaam handen drogen - welke optie kies jij?

Duurzaamheid en handen drogen gaan letterlijk en figuurlijk hand in hand. Het is een misverstand dat papieren handdoekjes niet duurzaam zijn. Handen wassen en drogen met circulaire producten is vaak de meest duurzame keuze. Handdroging met een blower of textiel kan ook volstaan, maar is niet direct het meest hygiënisch. Wie de meest duurzame vorm van handen drogen wil, kan dus het best kiezen voor papieren handdoekjes die onderdeel uitmaken van een circulaire gesloten kringloop.

Download e-book circulairiteit en handdoek recycling

 

Terug