Waarom sanitaire services niet mogen ontbreken in je schoonmaakcontract

Als schoonmaakpartner wil je jouw klanten zo goed mogelijk van dienst zijn. Dit houdt onder andere in dat je kijkt waar mogelijkheden liggen voor het verlenen van extra diensten, als toevoeging op het bestaande schoonmaakcontract.

De sanitaire ruimtes zijn een van de ruimtes waar een grote impact gemaakt kan worden. Toiletruimtes leveren niet alleen een bijdrage aan een gezonde en hygiënische werkomgeving, ze dragen ook bij aan de uitstraling van een bedrijf.

De mogelijkheden die sanitaire ruimtes bieden worden echter niet altijd benut door schoonmaakbedrijven. De services zijn 'te specialistisch, te veel zorgen, een bijproduct' – kortom een grote kans die in de meeste gevallen blijft liggen. In deze blog lichten we toe waarom je de services in sanitaire ruimtes niet mag uitsluiten en hoe je deze zonder zorgen kan organiseren.

Sanitaire services in het schoonmaakcontract

Wat levert het op wanneer je het schoonmaakcontract uitbreidt met de services in de toiletruimte? Uiteraard betekent dat meer omzet door het uitbreiden van het schoonmaakcontract, maar je vergroot ook de tevredenheid van jouw klanten. Daarnaast ben jij als schoonmaakpartner zichtbaarder binnen het bedrijf.

Schoonmaakorganisaties zijn van 'onzichtbare kracht', steeds meer gaan sturen op ‘zichtbaarheid’.

Ondanks deze voordelen staan schoonmaakorganisaties niet te springen om de services in de sanitaire ruimtes mee te nemen in hun werkzaamheden. Als schoonmaakpartner denk je waarschijnlijk in manuren – tijd is geld. Maar voor sanitaire ruimtes is dit lastiger te berekenen. Er wordt van je verwacht dat je een prijs per doos voor toiletpapier, zeep of handdroging geeft en in sommige gevallen zelfs per medewerker of dispenser – inclusief alle logistieke stappen. Maar je hebt geen idee hoeveel er daadwerkelijk gebruikt gaat worden.

Daarnaast heb je te maken met periodieke services zoals lediging. Denk aan 2- of 4- wekelijkse lediging van hygiënebakken of 8-wekelijkse wisseling van luchtverfrissers. Deze frequenties passen niet in normale schoonmaakplanningen. Om deze reden kiezen contractmanagers bij schoonmaakbedrijven er vaak voor om toiletruimtes helemaal uit het pakket te houden, zelfs met de wetenschap dat het extra omzet en marge oplevert.

Maar wat nu als je wel kan profiteren van de extra dienstverlening die jouw klant vraagt in de sanitaire ruimtes, zonder dat je omkijken hebt naar de werkzaamheden?

Een compleet dienstenpakket voor toiletinrichting, zonder dat je zelf iets hoeft te doen

Wanneer een klant aangeeft dat ze graag de diensten voor de sanitaire ruimtes willen opnemen in het schoonmaakcontract, heb je de mogelijkheid om dit zelf te doen of om een specialist erbij te betrekken. Wanneer je samenwerkt met een specialist, dan kan die het gehele proces uit handen nemen voor je. Dus niet alleen de uitvoer, maar ook het traject vooraf.

Wat betekent een samenwerking met een specialist voor jou dan concreet?

- Een groei in omzet. Aanvullende diensten worden via jou gefactureerd
- Geen zorgen over het commerciële traject en de uitvoer van de werkzaamheden in de toiletruimtes. Deze stappen worden uit handen genomen
- Jij blijft het centrale aanspreekpunt voor de eindgebruiker en alleen verantwoordelijk voor de offerte en facturen.

Groei verder als schoonmaakpartner

Het schoonmaakcontract uitbreiden met sanitaire werkzaamheden heeft dus voordelen voor jou en de eindgebruiker. Maar waar begin je?

Wij hebben deze quick guide opgesteld om managers binnen het schoonmaakbedrijf enkele inzichten te geven van wat er nodig is om bestaande schoonmaakcontracten uit te breiden.

Wanneer je hierover met ons in gesprek wilt, neem dan persoonlijk contact met mij op:
Elisabeth Beukers
op 23 februari, 2021
Accountmanager | Business developer | Circulaire economie | Kringloopconcepten |

Hoe je verder groeit als schoonmaakpartner

Rechtstreeks in je mailbox