Blog

Recente blog-artikelen van BlackSatino

In 3 stappen op weg naar circulaire ‘quick wins’

Aangemaakt door Lindie Feuler | |   Facility Management, Duurzaamheid

In je rol als facilitair manager heb je raakvlakken met veel facetten in de organisatie, waardoor het wellicht lastig is om ergens een begin te maken met circulaire toepassingen.

Begin je bij contracten die bijna aflopen of kies je voor oplossingen waar je het meeste impact kan maken? Of ga je voor de quick wins? Dit blog helpt je in 3 stappen op weg naar praktische circulaire oplossingen.

1. Open dialoog met je leveranciers

Ga het gesprek aan met je leveranciers. Laat ze meedenken op welke manier je circulaire stappen kunt zetten. Ook je afvalspecialist kun je betrekken in deze zoektocht. Zij hebben vaak de ervaringen hoe je afvalstromen kunt inzetten voor nieuwe producten.

Ter illustratie het voorbeeld van een koffiebeker. Wanneer je gebruikte kartonnen koffiebekers apart inzamelt, kunnen ze grondstof zijn voor toilet-en handdoekpapier. Zo kun je restafval reduceren en tegelijkertijd circulaire toilethygiëne inkopen.

“Met de inkoop van ons hygiënepapier waren we aanvankelijk nog niet zo ver, maar

naar die gesloten kringloop was ik wel op zoek,” zegt Johan Klerks, regievoerder bij de Volksbank.

"Samen met afvalspecialist Ecosmart hebben we de eerste stap gezet en de cirkel rond gemaakt."

 

2. Ga de organisatie in

Vraag de betrokkenen uit je organisatie om hun input. Gaat het over schoonmaak, betrek dan de objectleiders. Directe ideeën vanuit het werkgebied zijn vaak pragmatischer en bieden goed zicht op wat er echt speelt. Gaat het over catering, ga dan eens om tafel met de medewerkers van de bedrijfskantine. En vraag ook je collega’s. De personen die een prettige, functionele werkomgeving waarderen. Ook medewerkers worden steeds kritischer naar hun werkgever over het verduurzamen van de organisatie en kunnen meedenken over manieren waarop je als organisatie circulair kunt gaan werken.

3. Breng de keten in kaart

Zodra je een idee hebt welke categorieën je wilt aanpakken, breng je de keten in kaart voor dat specifieke product. Waarom hebben we voor deze oplossing gekozen? Waar kopen we dat in? Kunnen we deze behoefte ook invullen met een alternatief product? Kan dat product gemaakt worden van onze eigen afvalstromen?

Die kartonnen koffiebeker uit het voorbeeld kan dus grondstof zijn voor toiletpapier. En juist met een product dat dagdagelijks gebruikt wordt, kun je een grote impact hebben. Door op deze manier circulair in te kopen realiseer je een quick win in twee categorieën: catering en schoonmaak.

Wil je weten hoe dit in de praktijk werkt? Lees dan hoe de Volksbank de stap zette: van koffiebeker naar hygiënepapier.

Terug